برخورد مناسب مقابله با ناخن جویدن
در نظر داشته باشید رفتار شما تعیین کننده اصلی در کم شدن این نوع عادتها مانند ناخن جویدن است. در این موارد شما بهتر است منتظر پاسخ کودکتان که چرا ناخنش را میجود نباشید و او را به خاطر انجام این عمل سرزنش نکنید.
یادتان باشد سرزنش کردن و سرکوب کردن نه تنها درمانی برای این کار نیست بلکه کودک را بیشتر در بازی مبارزه با شما میاندازد و به عبارتی بیشتر این رفتار را ادامه میدهد. بهترین کار این است که سعی کنید به دنبال علت باشید و توجه کنید که کودکتان در چه مواقعی این عمل را انجام میدهد. به احتمال خیلی زیاد کودک با ایجاد موقعیتهای خاص به ناخن جویدن مشغول میشود. مثلاً موقعی که میخواهد در مورد مسئله مهمی با شما صحبت کند یا در هنگام تماشای فیلمهای وحشتناک.
راهکارهای مناسب
شما برای اینکه بتوانید یک عادت بد را از سر فرزندتان بیندازید باید از روشهای دست علمی استفاده کنید. در مورد جویدن ناخن قدیمترها از تلخ و تند کردن ناخن یا تنبیههای بدنی استفاده میکردند، اما امروز میتواند از روشهای ملایمتری برای این کار بهره برد و به نتیجه خوبی رسید.
-کوتاه کردن ناخنها
ناخنهای کوتاه شده به سختی قابل جویدن هستند، سعی کنید هر چند روز یکبار ناخنهایش را بگیرید و سوهان بزنید تا حتی نتواند تکههای کوچک ناخن را به دندان بگیرد.
-حواسپرتی
زمانی که شروع به جویدن ناخن میکند باید بلافاصله حواس او را پرت کنید، از او کارهایی بخواهید که مجبور شود از انگشتانش استفاده کند درست کردن کاردستی یا کشیدن نقاشی روش خوبی برای این کار است.
-دعوا نکنید
کودک باید احساس خوبی نسبت به خود پیدا کند. شرمنده کردن سرزنش، تحقیر، تهدید و تنبیه کودک هیچ اثری درمانی ندارد بلکه عادت را تشدید میکند و باعث اختلالات دیگر نیز میشود. به جای این کار به او اعتماد به نفس بدهید.
-تلخ نکنید
برای جلوگیری از این کار میتوانید چسب زخم رنگی تهیه کنید و به روی انگشتانش بزنید. هرگز دنبال روشهایی مثل تهدید، تنبیه، پاشیدن فلفل و داروهای تلخ، بدمزه، بد رنگ و… به روی انگشتانش نباشید.
چون تجربه نشان داده این روشها نه تنها برای ترک ناخن جویدن کودک مؤثر نیست بلکه با ایجاد احساس گناهکاری و اضطراب در فرد سبب میشود بیشتر به این عمل بپردازد.
- راهکار مناسب مقابله با ناخن جویدن
-کودک را نترسانید
اگر کمی دقت کنید ناخن جویدن بیشتر در کودکانی که والدینشان ناآگاهانه و به بهانههای مختلف در آنها ایجاد ترس میکنند زیاد دیده میشود. خیلی از والدین عادت دارند بچه را با موجودات خیالی مثل لولو و غول و جادوگر و.. میترسانند و هر کار بدی بکند میگویند “اگر گریه یا اذیت کنی میگویم لولو تو را بخورد”، در مورد ناخن جویدن هم به همین شکل او را تهدید میکنند که “اگر ناخنت را بخوری درخت ناخن در شکمت رشد میکند” ترساندن کودک از دکتر یا آمپول هم جزو شیوههای غلطی است که والدین برای ساکت کردن کودک اعمال میکنند. همه اینها میتواند به مرور زمان واکنشهای عصبی و اضطرابی زیادی در کودک ایجاد کند.
-کتاب بخوانید
یکی دیگر از روشها مؤثر در ترک عادتهای بد خواندن کتاب است. همانطور که در نوپایی وقتی میخواهد کودک را با توالت آشنا کنید انواع و اقسام کتابهای آموزش توالت رفتن را برای او میخوانید و با تصاویرش به او یاد میدهید در مورد عادتها بد هم میتوانید کتابی تهیه کنید فرزندتان را باشخصیت قصه دوست کنید و بدون کمترین اشارهای به عادتی که خودش دارد شخصیت قصه را تشویق به ترک ناخن جویدن کنید. با این روش هم کودک تحقیر نمیشود و هم کمکم به رفتار ناپسندش پی میبرد.
-صحبت کنید
زمانی که کودک در سنی بود که میتوانست حرفهای شما را به خوبی درک کند بهترین راه صحبت کردن با او است. در مورد این عادت با او صحبت کنید، اما درباره رفتارش قضاوت نکنید. صحبت با او درباره ناخن جویدن نباید باعث افزایش اضطراب کودک شود.
به او بگویید که این مشکل را با کمک او حل خواهید کرد. با آنها در مورد عادات ناخوشایند آدمها گفتوگو کنید، بگویید عادت ناخوشایند چیست؟ آیا جویدن ناخن هم جز عادتهای بد است یا نه؟ بعد در جریان گفتوگو با کودک همفکری کنید و تلاش کنید به طور جمعی به یک نتیجهگیری برای رفع این مشکل برسید. به دنبال راهکاری باشید که به تأیید شما و کودکتان برسد.
مثلاً گاهی اوقات، کودکانی که در آستانه نوجوانی هستند از اینکه مدام چیزی به آنها گوشزد شود، خوششان نمیآید پس در این شرایط باید راهحلهای توافقی دیگری پیدا کنید.
-جایگزین سازی
سعی کنید یک فعالیت جذاب با دست یا یک اسباببازی مناسب پیدا کنید که مانع از ناخن جویدن فرزندتان شود. مثلاً بازی رانندگی یا اسباببازیهای بی خطر و جالب برای اینکه کودک در هنگام مطالعه یا تماشای تلویزیون آن را در دست بگیرد.
با این روشها میتوانید حواس ناخودآگاه او از جویدن ناخن پرت کنید. اگر کودک شما فعال و اهل ورزش است بهترین کار این است که از نرمش و فعالیتهای بدنی برای آرام کردن هیجانات او استفاده کنید. سعی کنید انرژیهای کنترل نشده کودک را از طریق فعالیتهای متنوع تخلیه کنید.
با توجه به شرایط کودک و موقعیت خانوادگی، انتخابهای متعددی پیش رو دارید. در برخی کودکان فعالیتهای بدنی مثل ورزش یا بازیهای پرتحرک جوابگوست و در برخی دیگر فعالیتهای ذهنی مانند کاردستی یا نواختن موسیقی مفید است.