علل به وجود آمدن وسواس کدامند؟
تحقیقات روانشناسی انجام گرفته توسط متخصصانِ آسیب شناسی بیماری وسواس ، عوامل مختلفی را برای وسواس عنوان کرده اند. در یک دسته بندی کلی می توان به دو دسته عوامل زیست شناختی و عوامل محیطی تقسیم کرد.
عوامل زیست شناختی
- مشکل جسمی: براساس مطالعات روانشناسی که روی سیستم عصبی و مغز افراد مبتلا به وسواس شده است؛ در افراد مبتلا به وسواس شدید، بطن های چپ مغزی، گشادتر و حجم هسته های دمدار کمتر است.
- مشکل در توارث: مطالعات ژنتیکی نشان می دهد تعداد افرادی که از طریق توارث دچار وسواس می شوند، بسیار کم است. تحقیقات انجام شده بر روی دوقلوهای یک تخمکی نشان می دهد که احتمال بروز اختلال وسواس در آنها نسبت به دوقلوهای دو تخمکی بیشتر می باشد. علاوه بر این احتمال بروز این اختلال در خویشاوندان درجه اول مبتلایان به وسواس، از بقیه بیشتر است.
عوامل محیطی
مطالعات مختلف روانشناسی نشان می دهد که عوامل محیطی مثل یادگیری و مشاهده الگوها، نقش چشمگیری در شکل گیری یا جلوگیری از این اختلال دارد.
برخی مطالعات روانشناسی، استرس و اضطراب، ترس و کم رویی، عدم امنیت، ضعف روحی و تحولات ایام بلوغ را در ایجاد این بیماری ، مؤثر می دانند و برخی هم عوامل اجتماعی را در آن دخیل می دانند.
این مطالعات عواملی مثل بیماری و ناتوانی جسمانی و یا محیط زندگی، اختلافات خانوادگی، توقعات بیش از حد والدین از فرزندان (سخت گیری های بی مورد نسبت به فرزندان)، عدم اطلاع کافی از احکام دینی و…. را در تشدید بیماری مؤثر می دانند.
بیشتر بدانید : اختلال وسواس ، تکرار بی وقفه نگرانی
عوارض
وسواس هم مانند سایر اختلالات شخصیتی، عوارض و مشکلات متعددی را برای فرد به وجود می آورد. این اختلال فرد را دچار نوعی وسواس فکری می کند و خطر بروز برخی رفتارهای خطرناک و جبران ناپذیر را افزایش می دهد:
- کاهش کیفیت زندگی
- به وجود آمدن اختلالات روانشناسی مثل استرس و اضطراب
- به وجود آمدن انواع افسردگی
- اختلال در خوردن و اختلالات تغذیه
- خطر اعتیاد به الکل و یا اعتیاد به مواد مخدر
- ناتوانی در انجام کارهای روزانه و یا مدرسه
- به وجود آمدن اختلال در برقراری ارتباطات و روابط اجتماعی
- افزایش خطر خودکشی
بیشتر بخوانید : افسردگی ناشی از مصرف دارو و مواد
سئو سایت توسط شرکت کلینیک 24