سمپتوم های اختلال افسردگی را بشناسید !

تشخیص اختلال افسردگی یا Depressive Disorder

نشانه‌ها و سمپتوم‌های اختلال افسردگی را می‌توانیم در ۴ گروه سمپتوم‌های انگیزشی و هیجانی، سمپتوم‌های شناختی، سمپتوم‌های رفتاری و سمپتوم‌های فیزیولوژیکی بررسی کنیم.

علایم هیجانی (Emotional Symptoms) و علایم انگیزشی (Motivational Symptoms) اختلال افسردگی

افراد افسرده دچار هیجانات منفی هستند و دیگران آن‌ها را افرادی ناامید، دلسرد، پریشان، ناراحت و اندوهگین می‌نامند. کسانی که دچار اختلال افسردگی هستند حساسند و زود به گریه می‌افتند. گریه‌های آن‌ها طولانی و دوره‌های آن نزدیک به هم است. کم پیش می‌آید که هیجان‌های مثبت و شادمانی در افراد افسرده پدید آید. آن‌ها بی‌انگیزه و کم‌حوصله هستند. حتی به انجام سرگرمی‌ها و کارهایی که تا پیش از افسردگی برایشان لذت‌بخش و شادی‌آور بوده تمایلی ندارند و شادشان نمی‌کند. آن‌ها به گوشه‌گیری علاقه‌مند هستند و تمایلات جنسی آنان نیز به شدت کاهش می‌یابد.

سمپتوم‌های شناختی (Cognitive Symptoms) اختلال افسردگی

افرادی که دچار افسردگی هستند احساس پوچی، بی‌فایدگی و بی‌ارزشی می‌کنند. آن‌ها اعتماد به نفس پایین دارند و  توانایی‌هایشان را دست کم می‌گیرند. افراد افسرده بر این باورند که نمی‌توانند از وضعیتی که در آن هستند بیرون بیایند و هیچ کس نمی‌تواند به آن‌ها برای بهبود کمک کند.

سمپتوم‌های رفتاری (Behavioral Symptoms) اختلال افسردگی

کندی در انجام کارها یکی از ویژگی‌های رفتاری برجسته‌ی افراد افسرده است. افراد افسرده در گفت‌و‌گو با دیگران جمله‌های کوتاه و منفی به کار می‌برند. از نظر فعالیت جسمانی سست و غیرفعالند. دوست دارند ساعت‌ها در رختخواب بمانند و همیشه خود را بدون انرژی و خسته می‌دانند. انجام کوچک‌ترین کاری انرژی بالایی از آن‌ها می‌گیرد و در بیش‌تر واکنش‌های جسمانی کند  و کم‌تحرک هستند. افراد افسرده معمولا به تمیزی، بهداشت، پوشش و لباس، و وضع ظاهری اهمیت چندانی نمی‌دهند.

سمپتوم‌های فیزیولوژیکی (Physiological Symptoms) اختلال افسردگی

افراد افسرده را می‌توانیم از روی نشانه‌های جسمانی نیز توصیف کنیم. در طول افسردگی، اشتها و وزن فرد افسرده دگرگون می‌شود. برخی از افراد دچار کاهش وزن و برخی دچار افزایش وزن می‌شوند. آن‌ها نسبj به دوران پیش از افسردگی کم‌تر یا بیش‌تر غذا می‌خورند. آن‌هایی که دچار پرخوری هستند حتی در هنگامی که گرسنه نیستند هم دست از خوردن نمی‌کشند. و کسانی که میلی به غذا خوردن ندارند بیش‌تر غذاها را بی‌مزه می‌دانند و احساس بی‌اشتهایی می‌کنند. این تغییر در عادت غذایی می‌تواند زندگی فرد را به خطر بیاندازد. یکی دیگر از نشانه‌های جسمانی افسردگی، یبوست است. افراد افسرده ممکن است چند روز پشت سر هم به دستشویی نروند.

بی‌خوابی و اختلال خواب یکی دیگر از شکایت‌های اصلی کسانی است که دچار افسردگی هستند. آن‌ها به سختی می‌توانند بخوابند و خوابشان کوتاه است به گونه‌ای که بارها در طول شب از خواب می‌پرند. پیاپی کابوس می‌بینند و پس از بیدار شدن از خواب، باز هم احساس خستگی و ناتوانی می‌کنند. همین باعث می‌شود که افراد افسرده ساعت‌های طولانی از روز و شب را به خوابیدن بگذرانند. در خانم‌ها افسردگی می‌تواند سیکل عادت ماهانه را نامنظم کند و حتی برای یک یا چند ماه عادت ماهانه را تجربه نکنند.

میل نداشتن و بیزاری از انجام فعالیت جنسی نیز یکی دیگر از نشانه‌های مهم بروز افسردگی است. در افراد افسرده برانگیختگی جنسی به شدت کاهش می‌یابد و از انجام این کار لذت نمی‌برند.


افسردگی ناشی از مصرف دارو و مواد


انواع اختلالات افسردگی

  • اختلال افسردگی عمده
  • اختلال افسردگی دائم
  • اختلال دیسفوریای پیش از قاعدگی (PMDD)
  • اختلال نامنظمی خلقی اخلال‌گرانه (DMDD)
  • اختلال دوقطبی یا افسردگی – شیدایی
  • اختلال افسردگی ناشی از مصرف ماده یا دارو
  •  افسردگی ناشی از بیماری فیزیولوژیکی
  •  افسردگی فصلی
  • اختلال سیکلوتیمیک
  • افسردگی پس از زایمان
  • و…