نشانه های بیش فعالی
یکی از شایعترین اختلالات عصبی – رفتاری دوران کودکی اختلال بیش فعالی – کمبود توجه است.این اختلال در حدود سنین ۲ تا ۴ سالگی شروع می شود ولی اغلب والدین در دوران دبستان متوجه آن می شوند.
این بیماری یک الگوی پایداری از عدم توجه و یا بیش فعالی و رفتارهای تکانشی است که شدیدتر و شایعتر از آن است که معمولا در کودکان با سطح رشد مشابه دیده می شود.
۱- بی توجهی و کم توجهی
اصلی ترین حالت بیش فعالی، بی توجهی کودک و یا بزرگسال به موضوعاتی است که باید به آن توجه داشته باشد. فرد مبتلا (کودک بعنوان مثال) ممکن است مشکل در گوش دادن به معلم داشته باشد و یا نتواند مطلب را بدرستی و راحتی دنبال کند.
اتمام کارها نیز یکی دیگر از موارد ناتوانی فرد بوده و گم کردن و نیافتن لوازم شخصی نیز از موارد شایع این بیماری می باشد. بیش فعالان افرادی بسیار رویا پرداز بوده و مبادرت به انجام اشتباهات خیلی سطحی می کنند.
کودکان مبتلا به بیش فعالی از انجام کارهایی که نیازمند توجه مداوم داشته باشد طفره رفته و خیلی سریع بی حوصله و کلافه می شوند.
۲- بی قراری
حالت دوم اختلال بیش فعالی بی قراری و جنب و جوش زیاد است. کودک مبتلا به این حالت از بیش فعالی قادر به آرام نشستن در یک نقطه نیست و ممکن است بطور مداوم در حالت حرکت و بالا رفتن از میز و صندلی و غیره باشد.
هنگامی که مجبور به نشستن باشند کودک بیش فعال دائما بخود پیچیده، کلافه، و در حال جابجا شدن از این پا به پای دیگر است. نوع دیگری از ابتلا به این حالت در کودک حرّافی زیاد کودک و ناتوانی در آرام و آهسته بازی کردن است.
- نشانه های بیماری ADHD
۳- ویری بودن (Viri)
سومین حالت بیش فعالی ویری بودن اغراق آمیز فرد مبتلاست. ویری بودن یعنی انجام کاری که بطور آنی به ذهن فرد خطور کرده و بدرستی در مورد انجام و عواقب آن فکر نشده است.
بیش فعالان بطور اغراق آمیزی ویری بوده و به محض اینکه به کاری فکر کنند، تا انجام آن آرامش نداشته و قادر به مبادرت به هیچ کار دیگری نیستند.
بیش فعالان قادر به تحمل صف و نوبت نیستند و از اینکه حرف دیگران را قطع کرده و خودشان صحبت کنند خجالت نکشیده و ناراحت نمی شوند. بدون فکر پاسخ دادن نیز یکی دیگر از علائم شایع بیش فعالی است.
فرد مبتلا به بیش فعالی فردی واکنشی است که بدون فکر عمل کرده و سپس در جبران و یا ادامه کار مستأصل و ناتوان می شود. شایان توجه است که مبتلایان به بیش فعالی به یک یا ترکیبی از این حالتها دچار می باشند. در ضمن دروغگویی ، لاپوشونی، دوباره کاری، راحت طلبی و خود خواهی هم از خصوصیات این کودکان می باشد.